Tijdens de zomermaanden is er een unieke expositie in de Remigiuskerk te Hengelo (Gld)

Na Amsterdam, Franeker, Zwolle, Amersfoort, kamp Vugt en Gouda heeft de unieke, landelijk reizende expositie ‘Componisten in oorlogstijd’ van 17 juni tot en met 10 september een onderkomen in de prachtige Remigiuskerk in Hengelo Gelderland. De expositie is gedurende deze periode te bezichtigen van woensdag- tot zaterdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur en op zondag tussen 11.00 en 12.00 uur.

In de tentoonstelling ‘Componisten in oorlogstijd’ worden de levens van twintig in de Tweede Wereldoorlog vervolgde musici belicht met foto’s, documenten, brieven, tekeningen en stukjes partituur. De componisten werden vervolgd om hun afkomst of standpunten, doken onder, gingen in het verzet of werden gedeporteerd. Acht componisten hebben de oorlog niet overleefd.

Tijdens de oorlog was hun werk verboden; na de oorlog werden hun namen en hun composities vergeten. Op initiatief van de Leo Smit Stichting krijgen de componisten weer een podium tijdens deze reizende tentoonstelling.

Verboden componisten

De Tweede Wereldoorlog maakte een abrupt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en naar de muziek te luisteren. Dat brengt de componisten en hun werk dichterbij. Er is van alle componisten muziek te horen via een QR-code op de tentoonstellingspanelen. Neem hiervoor uw smartphone mee.

Vrij Toegankelijk

De organisatie van de expositie is in handen van de Commissie Open Kerk.

De expositie is vrij toegankelijk, een vrije gift wordt echter zeer gewaardeerd.

Welkom

Bij deze wordt Iedereen van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn op de zaterdag 17 juni om 14.30 uur bij de officiële opening van de tentoonstelling. Deze zal gedaan worden door burgemeester M. Besselink. Voordien wordt door Mevr. Eleanore Pameijer (fluitiste en initiatiefneemster van de Leo Smit Stichting) een toelichting gegeven op de tentoonstelling en zal zij enkele werken van de componisten spelen. Vanaf 14.00 uur is er ontvangst met koffie.

Graag uw aanwezigheid doorgeven bij: Jannette Vos vosjannette@gmail.com

Voor meer informatie:

www.leosmitfoundation.org

www.protestantsegemeentehengelogld.nl

Enthousiast geworden en wilt u ook graag een optreden bijwonen?

komende activiteiten:
2 jul
€ 10
Mooie verhalen in het dialect en een muzikale bijdrage van “De Knapzakkers”.
Remigiuskerk
19:30
14 sep

Vrije entree

Festival op de zaterdag met marktkramen op het kerkplein. Thema 2024; Routes,...
Remigiuskerk
10:00
12 okt
€ 15.00
Vintage Rock’n’Roll uit de fifties door Two Wieners! Met gitaar, contrabas en...
Remigiuskerk
20:00
16 nov
€ 15.00
Ramble Tamble speelt de songs van Creedence Clearwater Revival (CCR) als geen...
Remigiuskerk
20:00
23 dec

Vrije entree

Ook dit jaar weer opgenomen in het programma. Aan de Vooravond van...
Remigiuskerk
20:00

Uw e-mail is verzonden!

Ideeën, vragen, opmerkingen of donateur worden?

Wij horen graag van u!