Jaarverslag 2022:

Missie

De Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk hebben als missie het bewaren van de monumentale Remigiuskerk als beeldbepalend gebouw voor huidige en toekomstige inwoners van Hengelo Gelderland en wijde omgeving.

Belangrijk is daarbij dat de stichting zich niet alleen richt op de traditioneel aan de kerk gebonden groep (onderdeel van de PKN), maar ook op de alle andere mensen in het dorp en regio die gehecht zijn aan dit eeuwenoude gebouw.

Bij de laatste grote restauratie van de kerk (2008 – 2010) is nadrukkelijk besloten en als voorwaarde gesteld dat het gebouw een multifunctionele functie heeft. Daar sluit de doelstelling van de Vrienden bij aan.

Motto; De Remigiuskerk, het bijzondere hart van Hengelo

Stichting Vrienden van de Remigiuskerk werkt aan haar missie door; – Het organiseren van diverse, culturele activiteiten in en om de Remigiuskerk, gevarieerd en bij voorkeur laagdrempelig. Niet elk evenement levert een financiële opbrengst op; dat wordt ruimschoots gecompenseerd door andere, zeer goed bezochte evenementen. Bij gratis evenementen is er altijd een giftenbus voor vrijwillige bijdragen. – Het regelmatig financieel ondersteunen van restauratie-/onderhoudswerkzaamheden van de kerk. – Het werven van vaste donateurs (Vrienden van de Stichting) , losse giften en vrijwilligers voor het werk van de stichting. – – Het genereren van publiciteit voor alles wat met de Remigiuskerk als waardevol architectonisch en cultureel monument te maken heeft.

Activiteiten en evenementen in 2022

Januari;

Wegens Corona wordt het concert van Lenny Kuhr wederom voor zaterdag 29 januari as. verplaatst naar zaterdag 22 oktober 2022.

Februari;

Presentatie nieuwe website; vriendenvandehengeloseremigiuskerk.nl gaat maandag 7 februari in de lucht.

Concert van Leon van der Meer countryzanger en gitarist, oa. John Denver, Hank Williams, Johnny Cash etc. zondagmiddag 20 februari. Het eerste concert weer na een lange coronaperiode waarin alles werd afgelast.

Maart;

Concert Lara Leaves, het duo Maartje en Sander, een akoestische coverband; het beste uit 60 jaar popmuziek, op zaterdag 12 maart, super optreden.

April;

Concert Oost Ned. Kamerkoor op zaterdag 9 april bijzonder, indrukwekkend concert. Een top klassiek koor o.l.v. Rob Vermeulen. Elk concert is een beleving; de Vespers van Rachmaninov.

Vrienden helpen bij 100 jarig bestaan Bijenvereniging op zaterdag 30 april.

Mei;

Op zondagmiddag 15 mei het concert van het duo Claudia y Manito; Zuid-Amerikaanse muziek op een Paraquayaanse harp met een gipsy temperament, aangevuld klanken van een Spaanse gitaar.

Juni;

De gratis jaarlijkse Vriendendag is bedoeld als waardering voor de trouw van de donateurs die minimaal 20 euro per jaar bijdragen en vrijwilligers die tijd en inzet geven. Met ruim 50 donateurs waaronder het bestuur bezochten op zaterdag 18 juni het Onderduikmuseum in Aalten.

Nieuwe ‘bedrijfskleding’ voor de Vrienden blouse/overhemd en bodywarmer geleverd door Y-sign. Frank Westenberg Audio Didam presenteert grond- en frontlichten ’s avonds in de kerk.

Juli;

Afscheid van ons bestuurslid P.R. en communicatie en uitgeschreven K.v.K.

Tweeduuster op woensdag 6 juli naar de kerk wegens regenachtig weer. Muzikale medewerking van Concordia. Lezers waren Eddy Geurtsen, Annemarie Onstenk, Marjan Smeitink. Document rondleiding Remigius incl. tekst muurschilderingen, herzien door Marjan Smeitink.

Opslagbox vanaf heden gehuurd bij Tekelenburg voor 50,- p.m.

September;

Het bestuur presenteert haar nieuwe ‘bedrijfskleding’, een blouse, overhemd en een bodywarmer, uitgevoerd door Y-Sign.

Nieuw bestuurslid officieel ingeschreven als bestuurslid K.v.K.

Open Monumenten Dagen woensdag 7 september opening O.M.D, zaterdag 9 en zondag 10 september. Zaterdag een markt in het teken van duurzaamheid en zondag met een concert van Paul Mulder met zijn handgemaakte muziek in de Liemerse streektaal. Urban Sketchers aanwezig tijdens O.M.D. oa. Ingrid Terpstra uit Dieren; ontwerp Kerstkaart 2022.

Concert Eigen Weg met oa. Henk Hilferink met Ned.talig werk in de traditie van folk en singer/songwriter op zaterdag 24 september.

Oktober;

Maar liefst 25.000 flyers verspreid met seizoen 2022 – 2023 door AVO in Bronckhorst, Ruurlo, Barchem, Lochem. In de Contact blijven we 1 advertentie plaatsen en 1 redactioneel stuk.

De Rabobankactie levert de Vrienden een mooi bedrag op. Aanschaf van 2 SumUp pinapparaten; handig naast de contante betalingen.

Na 2 x annuleren dan nu toch eindelijk het concert van Lenny Kuhr, singer-songwriter, een legende, op zaterdag 22 oktober; een geweldige avond!

Project Reizen in de Tijd – Erfgoed Gelderland deelname voor de bovenbouw basisscholen wordt voorbereid en start in september 2023. Er wordt een kerngroep van specialisten samengesteld voor oa. de teksten, voor audio en video, wat willen we de kinderen leren, welke welkvormen. De scholen uit Hengelo worden op de hoogte gebracht en de verwachting is dat zij in elk geval zullen deelnemen aan dit project.

November;

Het concert “Central Park” op 26 november met verve gebracht door Niels van der Gulik & /Frank Kooijman, ondersteund door percussionist Richard Heijerman voor een uitverkochte kerk. Zij brachten het verhaal van Art Garfunkel en Paul Simon en hun optreden in Central Park en de vele nummers uit hun gezamenlijke muzikale loopbaan deden de rest.

Front- en achterlichten podium en 8 boxjes met ledlichten zijn wederom gehuurd bij Frank Westenberg West Audio en zorgden voor een zeer speciale lichteffecten.

Oliebollenactie was groot succes, veel complimenten, tevens besluit genomen dat 2022 het laatste jaar was. Oliebakspullen worden te koop aangeboden.

December;

Kerstkaart voorkant ontwerp in “loose-up” techniek aquarel & vulpen (Urban Sketchers). Spandoek 1 x 3 mtr. voor de Vrienden met tekst Kerst- en Nieuwjaarswens besteld en geleverd door Y-Sign.

Vooravond van Kerst 17 december; een uitverkochte kerk genoot van Sign of Friendship uit Didam. In samenzang maar ook solo werden zowel klassieke als moderne kerstnummers gebracht. Na afloop kon men genieten van een glaasje glühwein en velen doneerden een gift. Muntjes aangeschaft voor de consumpties; in gebruik nemen vanaf januari 2023.

Uw e-mail is verzonden!

Ideeën, vragen, opmerkingen of donateur worden?

Wij horen graag van u!